News55

Matexpertens tips: Så får du en saftig och god julskinka

julskinka
Julskinka är en av de bästa sakerna på julbordet, men den kan lätt bli torr och tråkig. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 18 dec. 2025Publicerad: 19 dec. 2025

Julskinka är ett av de populäraste inslagen på julbordet och många vill att den ska smaka och serveras på bästa sätt. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Matexperten Gunilla von Heland delar med sig av sina bästa tips.

Julskinka är en klassiker på det svenska julbordet tätt följd av köttbullar och Janssons frestelse, men är ett betydligt nyare påhitt än flera andra klassiker, skriver ICA.

Eftersom den är så omtyckt vill man att den ska smaka riktigt bra och serveras på rätt sätt, skriver Allt om Mat

Det första tipset handlar om fettet på skinkan. Många skär bort allt fett men det är ett misstag. Spara lite, cirka en centimeter, för att behålla saftighet och smak i julskinkan. Fettet bidrar till att hålla köttet saftigt och ger också mer smak.

MISSA INTE: Rättspsyks grova miss – begick brott själva: “All skit upp på bordet”

Tunna skivor ger godare julskinka

Det andra tipset är att undvika tjocka skivor julskinka. Skär i stället tunna skivor med skärmaskin eller en riktigt vass kniv. Då blir julskinkan mycket godare. Tunna skivor är lättare att äta och smaken kommer bättre fram.

När det gäller griljeringen av julskinkan kan man smaksätta den med någon krydda som passar till fläskkött. 

ANNONS

Det kan till exempel vara rosmarin, salvia, timjan eller kryddpeppar, för att ge en extra smakdimension till skinkan.

MISSA INTE: Edward Blom förklarar: Hatet mot moderna julbord

ANNONS

Viktigt att tänka på när skinkan serveras

Det fjärde och sista tipset är kanske det viktigaste för att undvika matförgiftning. Låt inte skinkan stå framme för länge!

När skinkan åker in och ut ur kylen och blir rumstempererad blir hållbarheten sämre fort. Skiva upp och ta fram en lagom mängd till varje servering istället för att ha all skinka framme på bordet.

Det är särskilt viktigt att tänka på under julen när man ofta har julbordet framme under längre perioder. 

Genom att följa dessa enkla tips får du en saftig, god och säker julskinka som alla kommer att uppskatta på julbordet.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Varning för ISK-fällan – kan kosta familjen dyrt

SEB höjer riktkurs för Swedbank och Nordea

Mer pengar i plånboken för svenskarna under 2026

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS