News55

Sveriges baktraditioner hyllas – vilken är din lokala favorit?

Bakverk
Från det klassiska, till det moderna och udda. Det vill måltidshistorikern Richard Tellström lyfta fram. (Foto: Jessica Gow/TT/Pressbild)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 21 nov. 2025Publicerad: 21 nov. 2025

Nu får svenskarna chansen att utse vilket bakverk som bäst representerar deras hembygd – ett initiativ som ska lyfta landets långa och ofta oväntade baktraditioner.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Med kampanjen Hela Sveriges Bakverk vill Epoq, Elgigantens köksvarumärke, tillsammans med måltidshistorikern Richard Tellström, lyfta de lokala baktraditioner som burit generationer av gemenskap, fest och vardagsliv.

Richard Tellström ser bakverken som små kulturhistoriska nycklar:

“Våra svenska bakverk är mer än bara något gott till kaffet. De är berättelser om hembygder, människor och traditioner – om hur Sverige har smakat genom tiderna”, säger han.

Missa inte: Choklad-kritiken mot Aladdin växer: ”Rena rånet”. News55

Samtidigt framhåller han att bakverk alltid speglar värderingar och levnadssätt: ”Bakverk… är gestaltningar av de idéer som man har om hur man vill leva sitt liv”, säger han till News55.

Lokala smaker som säger något om oss

Varje svenskt landskap har sina egna klassiker, präglade av råvaror, historia och traditioner.

Tillsammans med Richard Tellström har Epoq valt ut två till tre kandidater per landskap – allt från småkakor och tunnbröd till tårtor, bullar och ostkaka. Syftet är att visa hur djupt förankrade bakverken är i både samhällsliv och geografi.

ANNONS
Gustav Adolfs-bakelsen
Klassikern Gustav Adolfs-bakelsen har en intressant historia. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Richard Tellström lyfter fram flera exempel där receptens ursprung speglar sociala förhållanden. De många 1800-talskakor med vilda bär som återkommer i skogsbygder vittnar om torpares och backstugusittares bärplockning.

Andra bakverk speglar politiska strömningar, som den göteborgska Gustav Adolfs-bakelsen, som enligt Richard Tellström kan ses som ”en konfliktbakelse” mellan det konservativa borgerskapet och de framväxande demokratiska rörelserna i början av 1900-talet.

ANNONS

Oväntade traditioner och framtidens klassiker

Baklandskapet bjuder också på överraskningar.

“Jag förvånas över att Dalsland, Värmland och överlag västra syd-Sverige har kakor med bland annat messmör och rostat havremjöl, så de bildar en väl avgränsad regional baktradition. Så också Jämtland med sin Jamaica-tårta (med banan, pistaschkräm, grädde och marsipantäcke med biskvier)”, säger han.

Läs även: Grönsaker eller matglädje – vad håller oss friskast? News55

Urvalsarbetet inför röstningen har krävt omfattande efterforskningar: tidskriftsarkiv, konditorböcker och databaser har genomsökts efter nedtecknade recept och regionala referenser.

ANNONS

Men vissa epoker – inte minst mellankrigstiden – skapade bakverk som snabbt spreds nationellt och därför inte tog fäste lokalt, som schackrutor och brysselkex.

Nästa generations klassiker

Vad som blir framtidens regionala bakverk återstår att se, men enligt Richard Tellström är konditoriernas kreativitet viktig. Kombinationer av exotiska frukter, mousse och frysta dessertelement kan mycket väl bli nästa generations klassiker.

Vad han hoppas mest på är att bakverken ska fortsätta bära människor samman.

”Kakornas förmåga att bygga gemenskaper är viktigare än deras fulländade smak och konsistens”, säger han till News55.

Läs även: Nu får airfryern kritik – vanlig ugn är ofta bättre. News55

Läs även: Därför har rotfrukter blivit sötare. News55

Läs även: Oljeskräck tvingar Ica att dra tillbaka plastlösa gurkor. News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se

ANNONS
ANNONS