News55

Kräver flera års fängelse för åtalad lyxmäklare

Artikelbild
Förhandlingen i Stockholms tingsrätt avslutas under måndagen. Arkivbild. (Foto: Oscar Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

En framgångsrik mäklare i Stockholm som står åtalad för grov ekonomisk brottslighet bör dömas till flera års fängelse, yrkar åklagare Linda Johansson när rättegången avslutas under måndagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Min samlade bedömning är att straffvärdet uppgår till fem och ett halvt års fängelse, säger Johansson i rätten, enligt Expressen.

Mäklaren som är i 40-årsåldern etablerade sig inom ett par år i branschen som en av landets mest framgångsrika med försäljningsvärden i miljardklassen. Men i maj förra året slog polisen och Ekobrottsmyndigheten till mot kontoret i Stockholms innerstad.

Stjärnmäklaren häktades misstänkt för grova ekobrott tillsammans med en jämnårig affärskompanjon och två kvinnor.

I mars väcktes åtal för grova bedrägerier, grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt som ska ha pågått mellan 2015 och 2022.

Misstankarna gäller bland annat bolånebedrägerier, där falska inkomstuppgifter använts för att vilseleda banker att bevilja bolån. Mäklaren och affärskompanjonen misstänks även för att inte ha bokfört affärshändelser på närmare 50 miljoner kronor.

De misstänks vidare för grov näringspenningtvätt i samband med flera bostadsaffärer där betalningen, enligt åtalet, kan ha härrört från kriminalitet.

För affärskompanjon anser åklagaren att straffvärdet ligger på sex års fängelse.

Båda nekar till brott.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS