Vi har fått höra att vägen till hälsa går genom grönsaker, fullkorn och avhållsamhet. Men är det verkligen maten som håller oss friska – eller något helt annat?


Mest läst i kategorin
Rött kött och ultraprocessade livsmedel har vi fått lära oss är något som vi bör undvika till varje pris. Men det är samtligt svårt att exakt veta vilken mat som passar varje individ. Det menar Adelina Lidén, legitimerad dietist på dietistmottagningen i Växjö.
“Vad onyttig mat är beror på vem det är som äter. Man måste definiera vilket behov man har, vad man äter och varför man äter det. Det är väldigt individuellt, säger hon till SVT.
Missa inte: Nu vet forskarna: Därför är din hjärna på topp efter 55. News55
Men en sak anser hon ändå är lätt ge rekommendationer kring – nämligen att vi bör undvika rött kött.
Hon får stöd av de nya svenska kostråden från Livsmedelsverket som bland annat råder oss att äta mer grönt, fullkorn och baljväxter. Råden rekommenderar minst 500 gram grönsaker, frukt och bär per dag, samt att äta bönor, ärtor och linser ofta.
Möter kritik
Det mest kontroversiella rådet från Livsmedelsverket är att begränsa rött kött till max 350 gram per vecka, alltså inte mer än 50 gram om dagen. En mängd som de allra flesta svenskar överstiger – med råge.

Men köttrekommendationerna har mött kritik. Bland annat från Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet och författare av boken Radikalt lagom: Så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds.
“Det finns inte ens några studier i dag som visat att man på lång sikt blir friskare av att äta vegetarisk mat. Så varför skulle det vara bra att komma bra nära den köttnivån plötsligt för oss människor? Man vet alldeles för lite om konsekvenserna på både miljön och på människan”, säger han till TV4.
“Man glömmer elefanten i rummet”
En annan kritiker är inte helt oväntat matkonnässören Edward Blom som poängterar att om man skulle börja äta som rapporten föreslår så skulle det innebära en försämring av självaste livsglädjen.
“Man glömmer elefanten i rummet och det är att ren vegankost är ganska äcklig. Det säger de (forskarna) inte rent ut. Det handlar om en livsglädjesänkning om man gör det här fullt ut”, säger han till TV4.
Kanske är Edward Blom inne på något.
Läs även: Därför vaknar du alltid vid klockan tre – kroppens dolda budskap. News55
Frossade i ohälsosam mat
I studien “The Roseto effect: a 50‑year comparison of mortality rates”, publicerad 1992 i American Journal of Public Health, upptäcktes att de italienska ättlingarna i den lilla nordamerikanska staden Roseto på 1950-talet hade mycket lägre dödlighet i hjärtsjukdomar än jämförbara samhällen — trots att de inte hade någon hälsosammare livsstil än andra.
Invånarna frossade i fet mat, de rökte och drack alkohol. Efter mycket grubblande kom forskarna fram till en oväntad slutsats: Det var inte sallader som skyddade Rosetos invånare, utan gemenskapen och den traditionella italienska livsstilen.
Dog av hög ålder
De åt sin feta, köttrika och väldoftande mat tillsammans runt stora bord, där barn, föräldrar och farföräldrar pratade i mun på varandra.
Ingen lämnades ensam, ingen behövde be om hjälp, och i detta nät av närhet och tillit höll sig människorna friska långt upp i åren.
Eller som sociologen John Bruhn uttryckte saken: “De här människorna dog av hög ålder. Inget annat.”
Läs även: Därför har rotfrukter blivit sötare. News55
Läs även: Edward Blom tar jobb på Expressen. News55
Läs även: För tidigt grå – när stressen sätter sig i håret. News55

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se









