News55

Larm om ultraprocessad mat - svenska experter tveksamma

ultraprocessad
Forskaren Emily Sonestedt menar att det är onödigt att peka ut all ultraprocessad mat som problemet, när en hel del av den är nyttig och bra. (Foto: Petra Olsson, Getty Images och PrarinyaNorn)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 21 nov. 2025Publicerad: 21 nov. 2025

The Lancet pekar ut ultraprocessad mat som en av huvudorsakerna bakom att kroniska sjukdomar ökar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Men svenska forskare är kritiska och menar att nya kostråd inte är motiverade.

Ultraprocessade livsmedel har länge varit omdebatterade. Nu sätter The Lancet ner foten i debatten, skriver DN.

Flera forskare har tillsammans skrivit en artikelserie där de varnar för den ökande konsumtionen av ultraprocessad mat. De menar att det är ett brådskande hot mot folkhälsan globalt. Genomgången är den största i sitt slag.

Huvudartikeln analyserar 104 observationsstudier. 92 av studierna visar samband mellan ultraprocessad mat och ökad risk för kroniska sjukdomar. 

De som åt mest ultraprocessat hade 25 procent högre risk för typ 2-diabetes jämfört med de som åt minst. Depressionsrisken ökade med 23 procent och risken för tidig död med 18 procent.

MISSA INTE: Krig om djursjukvården – experter kräver prisreglering

Forskare ser folkhälsokris med ultraprocessad mat

Carlos Monteiro är professor i nutrition och folkhälsa vid Universitetet i São Paulo.

ANNONS

“Vi har nu tydlig evidens för att ultraprocessad mat kan skada hälsan”, säger han på en presskonferens.

Forskarna menar att denna samlade evidens är tillräcklig för att inte fördröja folkhälsoåtgärder.

I Sverige möts initiativet med blandade reaktioner. Epidemiologen Karin Leander vid Karolinska institutet tycker att det är bra att The Lancet tar upp ämnet. Men hon poängterar att definitionen av ultraprocessad mat är grov och att analysen huvudsakligen baseras på observationsstudier vilka har begränsningar.

MISSA INTE: Ansjovisbrist hotar julbordet – här är alternativet

ANNONS

Svenska forskare kritiska till ultraprocessad mat-begrepp

Den skarpaste kritiken från svenskt håll riktas mot klassificeringssystemet för ultraprocessad mat. 

Nutritionsforskaren Emily Sonestedt vid Lunds universitet tycker att begreppet ultraprocessat är för grovt och inte bör användas i nationella kostråd.

“Till exempel fabriksbröd med fullkorn är nyttigt men klassas ändå som ultraprocessat. Det gäller också en del färdigmat och halvfabrikat som fiskpinnar, som innehåller jätteviktiga fiskfetter”, säger hon.

ANNONS

Marit Kolby är nutritionsbiolog vid Oslo nya högskola och en av författarna till huvudartikeln.

“Ett traditionellt bakat bröd är att föredra framför ett bröd med tillsatt socker, gluten, färg- och emulgeringsmedel”, säger hon.

Läs mer om ekonomi:

Hundratusentals försvinner – gör inget med sin tjänstepension

Nordeas nya räntetak väcker skepsis bland experter

Spargrisarna töms – äldre hårdast drabbade

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS