Forskare i Umeå kan ha hittat lösningen på en vanlig hälsobov. Ett ämne i ostvassle kan stärka tarmfloran – även om kosten inte är den bästa.


Mest läst i kategorin
I magen finns många olika bakterier och mikroorganismer som tillsammans kallas tarmflora. En välmående tarmflora bidrar till ett starkt immunförsvar och påverkar även vårt psykiska välmående.
Mat rik på fibrer gynnar bakterierna. Dessvärre innehåller många svenskars kost för mycket fett och för lite fibrer, något som kan påverka tarmfloran negativt.
Fiberfattig kost kan skada tarmen
“När vi äter en kost som inte innehåller tillräckligt mycket kostfibrer så börjar bakterierna att äta upp det slemlager som finns i tarmen,” säger Björn Schröder forskare vid institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet, till Aftonbladet. Om slemlagret tunnas ut ökar risken för inflammatoriska tarmsjukdomar, infektioner och i värsta fall sepsis
Fet mat, rött kött, socker och friterad mat (även kallad västerländsk kost) bidrar till denna obalans i tarmfloran. Forskarna ville därför undersöka om det finns något som kan stärka slemlagret, även vid fiberfattig kost.
Molekylen som stärker tarmfloran
I studien identifierade forskarna kasein-glykomakropeptid (CGMP), en mjölkbaserad molekyl som finns naturligt i ostvassle. Molekylen är ett protein med sockermolekyler och visade sig stärka slemlagret hos möss som fick en västerländsk kost.
Resultatet blev fler nyttiga bakterier och ett starkare slemlager, vilket forskarna menar kan ha betydelse även för människor.
“Vi antar att det skulle fungera även på människor, eftersom vi antar att slemmet kan regleras på ett liknade sätt,” säger Björn Schröder till Aftonbladet, med förbehåll för att det ännu inte har testats på människor och därför inte kan bekräftas säkert.
Rekommendation: Mer kostfibrer
Trots de positiva resultaten påpekar forskarna att den bästa metoden för att gynna tarmfloran fortfarande är en fiberrik kost.
“Många äter inte tillräckligt med kostfibrer och får därför en mindre rik bakterieflora. Om man då vet vilka bakterier man vill ha i tarmen så kan man söka efter mat eller specifika produkter som är bra för olika bakterier. Prebiotiska tillskott är bra för de goda bakterierna,” säger Schröder.
Han uppmanar svenskar att öka intaget av kostfibrer, eftersom många inte når rekommenderad mängd.
När kan molekylen bli tillgänglig?
CGMP har potential att bli ett framtida kosttillskott, men enligt Schröder kan det dröja flera år innan det finns i butik.
Läs mer på News55: Modern diet gör under mot farliga bukfettet

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.







